Thai masszázs irányzatai

A Thai masszázs irányzatai

A Thai tradicionális masszás folyamatosan alakult és fejlődött ki. Jelenleg Thai tradicionális masszás két irányzatot követ, a királyi masszás vagy nyugati irányzatot és népi masszás vagy északi irányzatot.

Királyi thai masszás kifejezés a királynak, illetve a királyi családnak és az arisztokráciának adott masszásra utal.

A királyi Thai masszás nagyon kellemes, csak a kezeket és ujjakat használja a masszás súlyának szabályozásához. Azt tartják, hogy a királyi Thai masszásnak különlegesen egyedülálló jellegzetességei vannak, és hogy a masszőrnek szakértelemmel kell rendelkezni, valamint tudnia kell a 10 Sen elméletét, ami a testen végigfutó láthatatlan energia vonalak fogalmát jelenti.

A népi masszás kifejezés a családon belüli illetve az általános közösségnek adott masszásra utal. A népi masszás jellemvonásai a helyi kultúrától függenek. A falusi embereknek megfelelő, hogy egymást masszírozzák a kezek, könyökök, térdek, kézfejek és a lábfejek szélének a használatával. Tehát a népi masszás már hosszú ideje jól ismert és elterjedt a Thai társadalmon belül.

Különbségek a népi és a királyi masszás között

A népi és a királyi masszás hasonló a kezelések alapelvében, betegségek és problémák kezelésében, de a hatásai különböznek.

Népi masszás: A masszás megkezdése előtt a masszőrnek figyelembe kell vennie a pácienst azon célból, hogy engedélyt kérjen a páciens testének megérintéséhez. A masszőr ezután megkezdi a masszást a lábfejektől a térdekig, combok, has, hát, vállak, tarkó és fej.

Királyi masszás: A masszőrnek a kezeit és térdeit a teste mellett tartva kell megközelítenie a pácienst. Majd a masszőr lábait oldalra hajtva, 35 cm-re a pácienstől, leül. Ezután a masszőr engedélyt kér a pácienstől testének érintéséhez. A masszőr leteszteli a csukló és a lábfej pulzusát ugyan azon az oldalon (bal vagy jobb) azzal a céllal, hogy leellenőrizze a tünetet, majd megkezdi a masszást. Tehát lehet, hogy a királyi masszás hasonlít a népi masszáshoz, de a masszőr test pozíciója és kezeinek elhelyezése eltér a népi masszástól. A királyi masszás udvariasabb sémával és hatékonyabb kezeléssel rendelkezik. Ezen kívül a királyi masszást izom fájdalom, fejfájás, csont betegség, és keringési betegség tüneteinek gyógyítására és balesetből származó laza ízületek kezelésére is használják.

Bővebben ide kattintva olvashatsz Baranyi Ágnes könyvéből.

A királyi és a népi masszás közti különbségek

  1. A királyi masszőrnek udvariasságát és illedelmességét kimutatva mindkét térddel a páciens felé fordulva kell megközelítenie a pácienst. A masszás közben a masszőrnek nem szabat a fejét lehajlítania és a páciensre lélegeznie.
  2. A királyi masszőr a talppal kezdi a masszást, a népi masszőr a lábfejnél.
  3. A királyi masszőr csak a kezét, hüvelykujjait és az ujjait használhatja a masszáshoz. Miközben masszíroz vagy masszás nélküli körkörös mozgással nyom, a királyi masszőr karjainak egyenesnek kell lennie. A népi masszőr nem törődik azzal, hogy a karjai egyenesek vagy görbék.
  4. A királyi masszőr páciense ül, háton vagy oldalt fekszik, de soha nem fekszik hason. A népi masszőr lehetséges, hogy hátra fekteti a páciensét.
  5. A királyi masszőr nem görbíti be a hátat, valamint nem masszírozhat a térdeivel és könyökeivel.
  6. A királyi masszőrnek jó gyakorlati anatómiai tudással kell rendelkezni. Ha nem ügyel néhány anatómiai pontra, akkor egészségileg káros hatást okozhat, mely a nép masszőröknél elő is fordulhat.

Recommended Posts