Thai masszázs az érintés gyógyító erejének élő, lélegző bizonyítéka.

A Thai masszázs a könnyed, finom mozdulatok áramlására épül. A jó masszőrnek ezért pontosan kell tudnia, mikor melyik mozdulat következik. Egyik mozdulatból kell születnie a másiknak, majd abból a harmadiknak, miközben a páciensnek nem lehet más dolga, mint hogy ellazuljon. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor a pácienst úgy mozgatjuk, ahogy a tenger szelíd hullámai mozgatják a hajlékony hínárt. Hajlítja de nem töri el, nyújtja de nem szakítja el, nyomja de nem tolja el magától…

Mindenek előtt szeretném megköszönni Baranyi Ágnesnek, a Thai Masszőrök Magyarországi Egyesülete elnökének, hogy elindította ezt a képzést, lehetőséget adva arra, hogy Magyarországon is megismerhessék az érdeklődők a Thai masszázs hagyományait és technikáit.

Én 2009. októberében csatlakoztam ahhoz az intenzív kurzushoz, amelynek célja a Wat Po generál thai masszázs elemeinek és fogásainak elsajátítása volt. Ágnes részletes magyarázatainak és nyugodt, türelmes hozzáállásának köszönhetően szinte óráról órára bontakoztak ki előttünk a fontos részletek, amelyek nélkül a masszázsfolyamat nem lehetne teljes és szakszerű. Számos olyan apró megjegyzés és jó tanács hangzott el a tanfolyam során, amelyek rávilágítottak, mennyire fontos a masszőr pácienshez viszonyított testhelyzete, test- és kéztartása. Ágnes magyarázatainak hála, azt is megtapasztalhattuk, mekkora jelentőséggel bír, hogy a különféle nyomástechnikák kivitelezése során a mozdulatot ne erővel és karból indítsuk, hanem a testünk középpontjából.

A Thai masszázs az érintés gyógyító erejének élő, lélegző bizonyítéka.

Kívánom, hogy minél többen ismerjék meg ezt a rendkívül értékes hagyományt és ismertessék meg másokkal is!

Kedves Ágnes! „Kokoro kara arigatou gozaimasu!”

A szerkesztő: Tyll Ágoston akinek emlékét megőrzöm, nyugodjék békében.