Babamasszázs BBMM és Thai Babamasszázs

Az egészséges és sérült gyerekeknél egyaránt alkalmazható családcentrikus terápiás módszerről Baranyi Ágnest, a módszer gazdáját, a Thai Masszőrök Magyarországi Egyesületének elnökét kérdeztük.

– A én szemem is elkerekedett, amikor hallottam, hogy „thai masszőrök” lesznek az Adományvonal kezdeményezettjei. Aztán tisztult a kép, oszlottak a sztereotípiából táplálkozó előítéletek és megtudtam, hogy az egyesületi keretek között oktatott BBMM egy kisgyermekeket segítő, hatékony terápiás módszer.

– Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a thai masszázst oktassa, képezze a szakembereket, hogy ne csak egy ázsiai feling, egy wellness-kultúra kötődjön ehhez, hanem egy természetes gyógymód és ennek minden aspektusa. Az egyesület célja, hogy az itt végzett tanítványoknak adjon egy presztízsértékű hátterek, hiszen nem „akármit” tanultak, hanem egy jól alkalmazható gyógyító technikát, aminek több változata van. Beszélhetünk a szárazmasszázson túl olajos masszázsról, herbál-masszázsról, lábmasszázsról… Nem titkolt célunk a szemléletformálás, hiszen még mindig sokan azt hiszik a thai masszázsról, hogy kis barna nőt hozatnak a Távol-Keletről, aki aztán rabszolgaként reggeltől estig robotol.

– Innen megközelítve már tényleg csak egy lépés, hogy Kelet tapasztalata és Nyugat tudása összeadódjon.

– A gyermekeket támogató módszer úgy jött, hogy a thai masszázsnak van egy gyermek- és bébimasszázs változata, amit én éveken keresztül csináltam. Tanítottam a szülőket, évekig jártunk vidékre, és a Pető Intézetbe is heti rendszerességgel elvittem a tanítványaimat. A sok-sok hozzáadott tapasztalat azt okozta, hogy a wellness-masszázs kinőtte magát a gyógyítás szintjére.

Ehhez társult még a felismerés, hogy ezt – a valódi hatékonyság érdekében – meg kell tanítani a szülőknek.  Így jött létre a BBMM Babamasszázs.

A BBMM Babamasszázs® folyamatban a testtájankénti babamasszázst a testrészek mozgatása követi, mindig alkalmazkodva a baba aktuális mozgásfejlettségi szintjéhez. A módszer segítségével a baba áthalad a megfelelő mozgásfejlődési skálán. Szülői segítséggel minden csecsemőkori mozgásmintát elegendő minőségben és mennyiségben gyakorolhat, így a fejlődési elakadások és hiányosságok elkerülhetők lesznek. Nem marad ki a kúszás a mászás, megtanulja jól tartani a fejét hason fekvésben, és remélhetőleg nem áll fel és indul el túl korán. A masszázs mozgás ezzel a prevenciós szemléletmóddal, az ép idegrendszerű csecsemők korai fejlesztő módszerének tekinthető.

A képzéseken nem csak a masszázs mozgás kivitelezését tanítjuk meg, hanem fejlődés-lélektani, anatómiai, mozgásfejlődési ismereteket is adunk. Véleményem szerint a tudatos szülőknek szükséges megismerniük a gyermekük fejlődési menetét ahhoz, hogy az eltéréseket azonnal felismerjék, és időben szakember segítségét kérhessék.

Ha az első életévekben inger-gazdag környezetben nőnek fel az egészséges idegrendszerű gyermekek, és a szülő szerető, gondoskodó támogatást nyújt a mozgásfejlődéshez, akkor megakadályozható az idegrendszeri éretlenség kialakulása, ezáltal az értelmi, érzelmi és szociális fejlődés optimális úton haladhat.

A BBMM Babamasszázs® magában ötvözi az orvosi, pedagógiai és pszichológiai tudományok legújabb eredményeit, valamint a 2060 éves keleti masszázskultúra hagyományait és szemléletmódját.

BBMM logo

A thai babamasszázs alapjaira épülő BBMM Babamasszázs® 2008 óta szabadalmaztatott módszer és képzés lett.

Mára már joggal nevezhetnénk a BBMM Babamasszázst® a korai fejlesztés egyik új módjának, de minden más terápiának is kiegészítő része lehet.

Recommended Posts