Arcmasszázs – arcdiagnosztika

A kozmetikusok tudják, hogy az arc különböző területei nem egységesek. A bőr, a kötőszövet, az izomszövet, a zsírállomány tekintetében más és más kezelést igényelnek, illetve az egyes területek könnyen, mások nehezen kezelhetők.

Az arcdiagnosztikában az adott terület színelváltozásán kívül fontos annak rugalmassága, feszessége, mozgathatósága, vérrel való ellátottsága, nedvességtartalma, hámosodása, hámvesztése, berepedezettsége, zsírtartalma. Ezekből az egyes szervi gyengeségek sokszor valószínűsíthetőek és az általános diagnózis részét képezhetik.

Az alapvető arcszín sok tényező függvénye; az öröklődés, a fajta sajátosságai, a hőmérséklet, az étkezés, a dohányzás ugyanúgy befolyásolja, mint az italfogyasztás vagy a kozmetikumok használata. Tehát az arc alapszínének meghatározását mindig viszonylagosan, ezeket figyelembe véve kell végezni.

A keleti diagnosztika szerint a homlokráncok és az idegrendszer szoros kapcsolatban állnak egymással. Alapesetben három egyenes és megszakítatlan ránc fut végig a homlokon. Megfelelnek az emberi létezés három szintjének. A vízszintesen futó homlokráncok közül a felső a jin jellegű, és a spirituális természetünket mutatja, a legalsó jang jellegű, és a földhöz való viszonyunkat tükrözi. A középső vonal az egyéniséget jelzi.

A három mély és tisztán kivehető vonal jó egészséget és alapvetően megbízható tisztánlátást jelez. A törésvonalak, a megszakítások problémákat, konfliktusokat jelentenek az adott alkati, lelki és egészségi szinten. A hullámos homlokráncok az egészségi állapotban időről időre megjelenő betegségeket, felgyógyulásokat és az életviteli bizonytalanságokat is tükrözhetik. Valamelyik vonal hiánya vagy csak egy vonal megléte általában az egó, az énkép, az önérvényesítés túlsúlyát mutatja.

A szemöldökök közötti, az orr feletti függőleges vonalak a máj állapotát mutatják. A máj kiegyensúlyozott működése a keleti diagnosztikában az emocionális stabilitás feltétele is. A legtöbb embernek két függőleges, párhuzamos, nem túl mély vonal van ezen a helyen. Ha a barázdák mélyek, jelezheti a máj csökkent működését, a vér és az epe pangását és a rohamszerű ingerlékenységet is. Minél mélyebbek a vonalak, annál inkább a túlzott jangot jelentik elsősorban a máj területén. A hármas vonal, illetve az erős egyes vonal hasonlóan a májproblémákra utal.

A keleti diagnosztikában az orr egyes területeit kiemelten kezelik. Az orrnyereg a gerinc megfelelője, elhajlása, görbülete gerincferdülésre utal.

Az ajkak színe a vérkeringés állapotának függvénye, fénye, állaga pedig a lép-hasnyálmirigy energiaállapotát tükrözi. A jobb szájzug az epeműködés, a bal a lép-hasnyálmirigy működés kivetülése, így mindkét szájsarok a patkóbél működésére utal. Az ajakfolyamatok, berepedések, herpeszek az emésztőrendszer túlterheléséből következnek.

Diagnosztikus értékűek a szem alatti árnyékok, elszíneződések, az alsó szemhéj állapota. Sötét karikák a szem alatt – a vese jang életenergia kimerülését jelzik, melynek oka lehet a félelmi állapotok, stresszes életmód.

Recommended Posts