A Király

A Király

A Királyként emlegetett IX. Ráma király Thaiföldön, Bhumibol Adulyadej. Ő volt az, aki 70 évig uralkodott, ami igazi rekordnak számít az uralkodók körében.

Hihetetlen stabilitást és erkölcsi tartást adott ez az országnak.

Személyes tapasztalatom, hogy mennyire szerette őt szinte mindenki.

Néha talán ott élve bosszantó volt, hogy a moziba minden film előtt, a thai királyi himnusz meghallgatása nélkül nem létezhetett előadás. A THAI KIRÁLYI TV csatornán a hol a világ legkiemelkedőbb sport és egyéb eseményeit is közvetítették, nem létezett reklám.

Amikor pl. a FORMA 1 közvetítés volt mindenki az egész világon a reklámokat nézte a közvetítés szünetében mi egy piros képernyő háttérrel a király himnuszát hallgattuk, olykor 10-15-ször is ismételve.

Ma már másképp gondolok erre. Mekkora áldás volt, hogy nem kellett reklámokat nézni, és egy kis belső csendet lehetett teremteni.

A születés napján december 5-én az egész ország sárgává változott.

Mindenki sárga pólót öltött. De tényleg minden thai! Nekem is van.

Az utcák nagyobb kereszteződésén a thai király vagy Sikirit a felesége mosolygott életnagyságú fotókon az emberekre. Sok helyen még ima oltárt is emeltek az utcákon.

Ami a legszebb volt még, hogy ezeken a fotókon soha nem öregedtek.

Nagyon meglepődtem, amikor kiderült a valódi életkora.

Aztán eltelt pár év és haza költöztünk, bár nem teljesen, mert a nagyobbik lányom Amerikában folytatta a tanulmányait. Tőle hallottam arról, hogy a Király nagyon beteg és már csak a látszat kedvéért is igyekszenek ezt titkolni.

Ma az adja cikkem aktualitását, hogy már két év eltelt a halála óta. Most lenne 90 éves.

„Őfelsége békésen jobblétre szenderült a bangkoki Sziriradzs kórházban”

A fia, aki már korántsem örvend ilyen szeretnek, ül a trónon. Lezárult Thaiföld életében egy hosszú szép korszak.

Recommended Posts